H+ varetog arkitektrådgivningen på Helgoland fællessauna med udsigt til Øresund, hvor der er plads til 50 badegæster. Fællessaunaen er etableret i forlængelse af den ikoniske, turkise Søbadeanstalt Helgoland ved Amager Strandpark. Saunaen er bygget i 100 % miljørigtige materialer.

Gennem saunaens store panoramavinduer er der udblik ud over vandet og helt til Øresundsbroen, hvilket giver en fornemmelse af direkte kontakt med havet og naturen omkring – et roligt åndehul i byen.

En kropslig og sanselig oplevelse

Saunaens indre består af en gennemgående træbænk, der bugter og bølger sig igennem rummet. Den bølgende form henter sin inspiration fra havet.

Samtidig tilpasser den bølgende form sig efter kroppen, så man som gæst kan synke hen og føle sig tilpas. Ligeledes fordrer den bølgende form både fællesskab og alenetid, fordi der opstår flere siddemuligheder end en traditionel lige saunabænk tilbyder. Her er både plads til mindre selskaber og dem, der foretrækker at nyde oplevelsen i eget selskab.

Dronefoto af fotograf Emil Lund Pedersen

Bygherre

Vinterbadeforeningen – Det Kolde Gys

Ydelser

Arkitektrådgivning, Bygherrerådgivning

Areal

55 m2

Team

LOGIK & CO. og ABC Rådgivende Ingeniører

Lokation

Region Hovedstaden, Amager

Helgoland Søbadeanstalt og blandt de bygninger, som Københavns Kommune nu giver særstatus.

Københavnerne har udpeget skæve og unikke bygninger, der ikke er vurderet som bevaringsværdige men som hver især bidrager til byens identitet og historie ved at have større betydning for både hverdagslivet og københavnerne.

Bygget efter oldgamle principper

Rummets form er skabt efter inspiration i de traditionelle bådebyggerier med buede træspanter og uden synlige samlinger, skruer og teknik. Saunaen er bygget efter oldgammel bådbyggeteknik.

Ventilation og belysningsarmaturer er skjult bag det nedhængte loft og bænkens rundede form for at skabe et æstetisk helhedsindtryk. Bænken er udført med slanke askelister, der er dampbøjet og monteret efter et vandbad, og bænkens sæder varierer og svinger med radier på mellem to og ni meter, og bænken har en samlet længde på 10,5 meter.

Energioptimering

Saunaen er bygget efter det finske saunaprincip, hvor varmen ovenfra mødes med luften fra ovnene og ventileres rundt i rummet. På den måde kan varmen smyge sig rundt i hele rummet og sikre en lige varmefordeling overalt.

Saunaen er energioptimeret med effektiv isolering og genanvendelse af varmen, så energiforbruget reduceres mest muligt.