COBRA daginstitution i Hjortøgade – Restaurering og ombygning

H+TNT har som totalrådgiver forestået restaurering og ombygning af COBRA daginstitution i Hjortøgade på Østerbro.

COBRA daginstitution er særligt kendt for sin sirlige udsmykning, der vidner om et betydningsfuldt kapitel i kunsthistorien; hvor en række unde og banebrydende kunstnere mødtes for at  at udsmykke rummene i Folkebørnehaven op mod jul i krigsåret 1944.

I dag er de kunstnere, som har bridraget til børnehavens udsmykning, centralt placerede skikkelser i det 20. århundredes danske kunst – ligesom mange af Cobrakunstnerne har fået en fornem placering internationalt.

Restaurering og ombygning til tidsvarende rammer

Børnehaven i Hjortøgade fungerer fortsat som daginstitution og myldrer ugen igennem med børn, der lever et moderne liv. Den daglige leg og aktivitet omkring værkerne har medført væsentlig slitage. Derfor valgte man at iværksætte omfattende restaurerings- og ombygningsmæssige tiltag af varieret karakter.

Blandt andet er trappen til 1. sal nedlagt i indgangsrummet og i stedet opført centralt i bygningen. Toiletter og køkkener er blevet ombygget – ligesom at alle rum i børnehaven er blevet behandlet med nye lofter og gulvbelægninger. Alt inventar er i lokalerne er udskiftet og ny belysning installeret. Desuden er alle lokalerne blevet brandsikret.

Det samlede arbejde er udført i overensstemmelse med de anbefalinger, som konservator og arkitekt Søren Bangsbo (H+TNT) har anvist.

Bygherre

Børnehuset Hjortøgade

Ydelser

Totalrådgivning
Areal
312 m2

Danske kunstneres bidrag

Den drivende kraft bag projektet var den dengang 30-årige Asger Jorn, der havde fået sine kollegaer i kunstsammenslutningen Høstudstillingen med på ideen. Kollegaer der tæller intet mindre end Carl Henning Pedersen, Else Alfelt, Ejler Bille, Agnete Therkildsen, Henry Heerup, Erik Thommesen, Corneille van Beverloo, Constant  Nieuwenhuys  og Eigil Jacobsen.

SE FILM OM KUNST I BØRNEHUSET HJØRTØADE