Renovering af Møntergården – Gubi Store

Møntergården midt i København har fået et markant løft og huser nu flere af Hovedstadens mest markante designbutikker, gallerister og restauratører. Bygningen er opført i 1916 af grosserer A.C. Illum og tegnet af arkitekten H.P. Jacobsen i klassicistisk stil med fire længer og en gård i midten.

Renoveringen omfatter facaden mod Møntergade og GUBI’s 2-etagers flagship store midt i Møntergården. Restaurationens lokaler er udvidet med selskabslokaler, og designbutikken Rabens Saloner er flyttet ind i nye lokaler.

Gade med liv
Med renoveringen har Møntergården udviklet sig fra i gadeplan at fremstå som et lettere trist og karakterløst hus til en integreret og levende del af den gamle middelalderby.

Arbejdet har i væsentlig grad forskønnet lokalerne og bygningen som helhed. Nye elementer fremhæver på diskret vis de oprindelige arkitektoniske kvaliteter og giver bygningen en smuk og harmonisk fremtræden i overensstemmelse med husets historie.

Det markante løft er sket på baggrund af en bevidst designstrategi med udgangspunkt i bygningens sandstensfacades fine karakter og gennem et meget tæt og visionært samarbejde mellem arkitekten, bygherren og de erhvervsdrivende.

Processen har fra start fokuseret på at finde den rette balance mellem den gamle bygnings oprindelige udtryk og et ønske om at løfte stemningen i gaden uden at kompromittere sammenhængen i bybilledet.

Gubi – en helt særlig designbutik
I centrum af Møntergården ligger GUBI’s stilsikre designbutik. Her findes alt, hvad hjertet kan begære af ikoniske møbelklassikere, dansk keramik fra 1930’erne og 40’erne, italiensk glas fra 60’erne og helt unge designstormere. Alt sammen præsenteret i et spænd over designhistoriens udvikling. Renoveringen af butikslokalerne her tog derfor udgangspunkt i at skulle kunne rumme både nyt og klassisk.

Efter en omfattende blysanering af de eksisterende lokalers malede overflader stod det klart, at de rå betonoverflader ville kunne skabe den rette kontrast til GUBIs raffinerede design og æstetik, og de rå lofter og vægge er derfor bibeholdt. Det originale terrazzogulv på butikkens øverste etage er suppleret med en mosaikbort, som har givet gulvet en mere distinkt karakter, og som en del af renoveringen er der udviklet nye trapper i samme kontrastfyldte spil mellem det rå og det raffinerede som resten af rummet.

Underetagen er blevet åbnet, og det store hul ved trappen er suppleret med dagslys, der trækkes ind via glasbyggesten i fortovet. Samtidig er der anlagt nyt terrazzogulv, som æstetisk er med til at binde de to etager sammen.

Væggene er malet i en sart og alligevel markant farveskala, der får design og interiør til at fremstå i tæt overensstemmelse.

Indretningen er skabt i samarbejde mellem Caroline Ost og Jacob Gubi fra GUBI og arkitekterne fra H+.

Bygherre
  • ATP Ejendomme
Ydelser
  • Totalrådgivning
  • Byggeledelse
  • Brugerproces
Areal
  • 400 m2 m2

DEN ÅBNE FACADES BETYDNING
Møntergade var tidligere en lidt mørk, afsidesliggende gade, som ikke tiltrak sig meget liv.

Særligt i aften- og nattetimerne kunne gaden fremstå utryg. Problemet kunne til dels tilskrives den eksisterende facades udtryk i Møntergården, en bygning som fylder hele den ene side af gaden. Mørk, lukket og rodet, præget af en uensartet rytme med alt for forskellige udtryk. De tidligere vinduespartier var skåret over af mindre, hvide bånd, som sugede opmærksomheden væk fra livet inde i bygningen og lukkede af for udsynet.

Det var derfor helt afgørende at åbne og ensarte facadens udtryk. For at fremhæve livet indenfor blev de hvide vinduesbånd skiftet til enkle sorte rammer. Billedet: Facaden inden renoveringen

Samtidig blev partierne – både vinduer og døre – åbnet i fuld højde for at skabe en bedre synergi mellem inde og ude.

Design af udhængsskilte og belysning er tilpasset nuancerne i facaden og en ny belysning udviklet, så facadens tonespil træder i karakter.