H+ har som totalrådgiver renoveret Møntergården fra 1916, som i dag huser flere af Hovedstadens mest markante designbutikker, gallerister og restauratører.  Møntergården har fået et markant løft med en renovering af facaden mod Møntergade og GUBI’s toetagers flagship store midt i Møntergården. Endvidere er restaurationens lokaler er udvidet med selskabslokaler, og designbutikken Rabens Saloner er flyttet ind i nye lokaler.

Bygningen er opført i 1916 af grosserer A.C. Illum og tegnet af arkitekten H.P. Jacobsen i klassicistisk stil med fire længer og en gård i midten.

Møntergade var tidligere en lidt mørk, afsidesliggende gade, som ikke tiltrak sig meget liv. Særligt i aften- og nattetimerne kunne gaden fremstå utryg. Problemet kunne til dels tilskrives den eksisterende facades udtryk i Møntergården, en bygning som fylder hele den ene side af gaden. Mørk, lukket og rodet, præget af en uensartet rytme med alt for forskellige udtryk. De tidligere vinduespartier var skåret over af mindre, hvide bånd, som drog opmærksomheden væk fra livet inde i bygningen og lukkede af for udsynet.

Det var derfor helt afgørende at åbne og ensarte facadens udtryk. For at fremhæve livet indenfor blev de hvide vinduesbånd skiftet til enkle sorte rammer. Samtidig blev partierne – både vinduer og døre – åbnet i fuld højde for at skabe en bedre synergi mellem inde og ude.

Bygherre

ATP Ejendomme

Ydelser

Totalrådgivning

Areal

400 m2

Lokation

Region Hovedstaden, København K

Med renoveringen har Møntergården udviklet sig fra i gadeplan at fremstå som et lettere trist og karakterløst hus til en integreret og levende del af den gamle middelalderby.

Fokus på det oprindelige arkitektoniske udtryk

Renoveringen har i væsentlig grad forskønnet lokalerne og bygningen som helhed. Nye elementer fremhæver på diskret vis de oprindelige arkitektoniske kvaliteter og giver bygningen en smuk og harmonisk fremtræden i overensstemmelse med husets historie.

Designstrategi

Det markante løft er sket på baggrund af en bevidst designstrategi med udgangspunkt i bygningens sandstensfacades fine karakter og gennem et meget tæt og visionært samarbejde mellem arkitekten, bygherren og de erhvervsdrivende.

Processen har fra start fokuseret på at finde den rette balance mellem den gamle bygnings oprindelige udtryk og et ønske om at løfte stemningen i gaden uden at kompromittere sammenhængen i bybilledet.

Indretning af GUBI designbutik

I centrum af Møntergården ligger GUBI’s anerkendte designbutik. Her finder du alt fra ikoniske møbelklassikere, dansk keramik fra 1930’erne og 40’erne, italiensk glas fra 60’erne til helt unge designstormere. Alt sammen præsenteret i et spænd over designhistoriens udvikling. Renoveringen af butikslokalerne tog derfor udgangspunkt i at skulle kunne rumme både nyt og klassisk.

Materialevalg – det rå møder det raffinerede

Efter en omfattende blysanering af de eksisterende lokalers malede overflader stod det klart, at de rå betonoverflader kunne skabe den rette kontrast til GUBIs raffinerede design og æstetik. De rå lofter og vægge er derfor bibeholdt.

Det originale terrazzogulv på butikkens øverste etage er suppleret med en mosaikbort, som har givet gulvet en mere distinkt karakter, og som en del af renoveringen er der udviklet nye trapper i samme kontrastfyldte spil mellem det rå og det raffinerede som resten af rummet.

Underetagen er blevet åbnet, og det store hul ved trappen er suppleret med dagslys, der trækkes ind via glasbyggesten i fortovet. Samtidig er der anlagt nyt terrazzogulv, som æstetisk er med til at binde de to etager sammen.

Væggene er malet i en sart og alligevel markant farveskala, der får design og interiør til at fremstå i tæt overensstemmelse.