Midt på Sjælland ligger Faxe Kalkbrud – her befinder man sig på bunden af et 63 millioner år gammelt hav, hvor kæmpehajer, krokodiller og mange andre eksotiske dyr svømmede rundt i.
I går var vi sammen med Bygningsstyrelsen, Strunge Jensen A/S og Rønnow Arkitekter på Faxe kalkbrud for at se på de kalksten, der med tiden skal blive ny beklædning på Universitetsparken, herunder Anatomisk Institut af Kaj Gottlob. Her er vi i de tidlige stadier af en restaureringsproces af hovedbygningens karakteristiske lyse kalkstensfacader, hvoraf en stor del skal udskiftes.
Ønsket er at komme helt tæt på det oprindelige facadeudtryk for at sikre bevarelsen af de arkitektoniske værdier på den bevaringsværdige bygning. Derfor er vi glade for, at det har været muligt at fremskaffe de allersidste sten, som kan brydes til facader, fra det samme kalkbrud, hvorfra de originale sten også stammer.
Naturskabte facadematerialer
Den store bunke sten på billedet er over et år sorteret ud fra kalkbruddets almindelige produktion, specielt til os. Om 14 dage bliver en stor del af dem kørt til stenhuggeren for at blive skåret op til plader.
De smukke kalkplader er resultatet af én af naturens fascinerende processer, hvor datidens kæmpehajer sammen med havets mange andre dyr og planteorganismer, er blevet nedbrudt til kalksten henover millioner af år.
Det vil derfor være muligt at se aftryk og forsteninger af koraller, hajtænder, krabbeskjolde og muslingeskaller, som var i havet dengang for 63 millioner år siden.